Hava Durumu

Sorgum bitkisi, kullanım alanı ve tarıma katkıları

Dünya’da yaygın olan, çevre sağlığı için büyük önem taşıyan ve pek çok türü bulunan sorgum bitkisi hakkında Ziraat Mühendisi Gürkan Sarıoğlu açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 14.08.2023 13:26
Haber Güncellenme Tarihi: 14.08.2023 13:26
Kaynak: Haber merkezi
Sorgum bitkisi, kullanım alanı ve tarıma katkıları

Merve ÇEVİK/Onur ULUFER/Haberin Analizi

Ziraat Mühendisi Gürkan Sarıoğlu sorgum bitkisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Sorgum bitkisinin pek çok türü bulunduğunu ifade eden Ziraat Mühendisi Gürkan Sarıoğlu, “Sorgum bitkisi Dünya’da çok yaygın olan, bitki içeriğindeki maddelerle hayvan yemi ve petrol yerine bitkilerden yakıt edilmesi böylece doğaya verilen kimyasal zararın azaltıması kapsamında kullanılması için yetiştiriliyor. Aynı zamanda Türkiye’de de bu bitkinin tatlı sorgum türünün yetiştirilme projesiyle ilgili gelişmeler bulunuyor. Dünyada çok yaygın olan tatlı sorgum diğer bitkilerden farklı olarak içeriğindeki maddelerle insan sağlığına farklı faydaları için gündemde. Benzin yerine doğrudan yakılması ile enerji üretimi sağlayan bu bitki çevre sağlığı için çok değerli.” diye ifade etti.

“PEK ÇOK İKLİM KOŞULUNA DAYANIKLI BİR BİTKİ”

Sorgum bitkisinin özelliklerinden de bahseden Ziraat Mühendisi Gürkan Sarıoğlu, “Sorgum, 3 metre yüksekliğe ulaşabilen bir yem bitkisidir. Sıcak ve kuraklık başta olmak üzere pek çok iklim koşuluna dayanıklı bir bitki olan sorgum, fotosentez üretimi yüksektir ve her türlü toprak türünde yetişebilmektedir. Sulama ve gübrelemeye çok ihtiyaç duymayan ve özel ilgi istemeyen bitkinin Akdeniz iklimi altındaki yerlerde yetişme zamanı ilkbahar ortaları ile sonbahar başlangıcıdır. Enerji oranı çok yüksek bir bitki olan sorgum özellikle büyükbaş hayvancılığında yem olarak önemlidir.” ifadelerini kullandı.

DÜNYADA TATLI SORGUM ÜRETİMİ VE TİCARETİ

 Ülkemizde ve Dünya’da tatlı sorgum bitkisi üretimi ile ilgili de açıklamada bulunan Ziraat Mühendisi Gürkan Sarıoğlu, “Tatlı sorgum bitkisi Dünya’da bazı ülkelerde yetiştirilmektedir. Türkiye’de ise yıllık üretimi yok denecek kadar azdır. Dünya’da yıllık üretim miktarı 60 milyon tonun biraz üzerindedir. Bu ülkelerden bazıları ise ABD, Nijerya, Hindistan, Meksika, Avusturalya, Arjantin, Ukrayna, Etiopya, Sudan gibi ülkelerdir.

Dünya’da yıllık olarak yaklaşık 8 milyon ton tatlı sorgum bitkisi ticareti yapılmaktadır.Bu konuda en büyük ihracatçı ülke ABD’dir. En büyük tüketici ülke ise Çin’dir.” dedi.

Kaynak: Haber merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.