Hava Durumu

#Btü

Haberin Analizi - Btü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Btü haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

BTÜ'de Fas rüzgârı Haber

BTÜ'de Fas rüzgârı

BURSA (İGFA) - Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Genç Ofis, BTÜ Dış İlişkiler Ofisi ve BTÜ Uluslararası Öğrenci Topluluğu paydaşlığında, Ülke Tanıtım Günleri başladı. Fas ülkesiyle başlayan program Mimar Sinan Yerleşkesi Turkuaz Salon’da gerçekleştirildi. Programın açılışında konuşan BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Beyhan Bayhan, “Türkiye ve Fas arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi, gençlerimiz arasında iyi ilişkiler kurulması, kültürlerinin tanıtılması amacıyla bu etkinliğimizi düzenliyoruz. Faslı öğrencilerimiz üniversitemizin en büyük misafir öğrenci gruplarından birini oluşturuyor. 93 farklı ülkeden gelen uluslararası öğrencilerimiz, toplam öğrenci sayımızın yüzde 13’ünü aşmakta. Yükseköğretim Kurulu’nun ve Rektörümüz Prof. Dr. Naci Çağlar’ın hedefleri doğrultusunda uluslararası öğrenci sayımız artmaya devam edecek. Bizler, siz uluslararası öğrencileri ve bugün ülkelerinin tanıtımında görev alan Faslı öğrencilerimizi kültür elçileri olarak görüyoruz. Faslı öğrencilerimizin Türk kültürünü ve değerlerini de kendi ülkelerinizde tanıtacağına ve ülkemizi Fas’ta en iyi şekilde temsil edeceğine inanıyoruz” dedi. KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİN YANSIMASI Bursa Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezleri Şube Müdürü Mürsel Kaya ise “Gençlik ve Spor Bakanlığımızın projesi Genç Ofis aracılığıyla üniversitelerimizde okuyan yabancı uyruklu kardeşlerimizin kendi kültürlerini, diğer ülke gençlerine tanıtabilmeleri için bu programı düzenliyoruz. Tanıtım Günleri’yle ülkemizin ve dünyamızın ne kadar güzel zenginliklere sahip olduğunu ve bu zenginlikler içerisindeki Fas’ın güzelliklerinin bizlere yansımasını izleyeceğiz” ifadelerini kullandı. Uluslararası öğrencilerin Türkiye’ye yalnızca eğitim için gelmediğini, kendi ülkelerinin temsili için de burada bulunduklarını ifade eden BTÜ Uluslararası Öğrenci Topluluğu Başkanı Ali Mahamat,“Biz aynı zamanda tüm kardeşlerimizin kültürlerini de öğrenip, ülkemiz halkına anlatacağız. Bu kapsamda Afrika’nın kuzeyindeki çok kültürlü Fas ülkesiyle Tanıtım Günleri’ne başlıyoruz. İnanıyorum ki bu programdan sonra her birimiz Fas’a gitmiş gibi hissedeceğiz” diye konuştu. Açılış konuşmalarının ardından Fas’a özgü kıyafetler tanıtıldı, şiirler okudu. Fas müzikleri dinletisinin de yer aldığı programda, ülkenin lezzetleri katılımcılara ikram edildi.

BTÜ de TROY Kart’a geçti Haber

BTÜ de TROY Kart’a geçti

BURSA (İGFA) - İsrail’in Filistin halkına yönelik uyguladığı insanlık dışı katliam sürerken, BTÜ bu vahşete karşı hayata geçirdiği hamlelerle tepkisini gösteriyor. Bu kapsamda ilk olarak panel ve çeşitli etkinlikler düzenleyen, yerleşkelerinde İsrail menşeli ürünlerin satışını durduran BTÜ şimdi de Bankalararası Kart Merkezi AŞ (BKM) tarafından kurulan ve işletilen TROY’a geçme kararı aldı. Anlaşmalı banka tarafından Mimar Sinan Yerleşkesi’ne stantlar kurularak, üniversite personelinin maaş kartlarının mevcut ödeme altyapısından çıkarılarak TROY’a geçmesi sağlandı. BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar da stantları ziyaret ederek kendi kartının TROY’a geçişini gerçekleştirdi. Tüm personele TROY karta geçme çağrısında bulunan Rektör Çağlar, “İsrail, Filistin’e yönelik gerçekleştirdiği katliamın boyutunu her geçen gün artırıyor. Biz bu vahşete, soykırıma karşı sessiz kalamayız. Bu nedenle yerleşkelerimizdeİsrail menşeli ürünlerin satışını durdurduk. Üniversitemizde öğrenim gören Filistinli öğrencilerimizle bir araya gelerek bu zor günlerinde acılarına ortak oluyoruz.” dedi. İsrail’i boykot adına yeni bir adım daha attıklarını ifade eden Çağlar, “Şimdi de üniversite personelimizin maaşını aldığı kartların alt yapısını değiştiriyoruz. Tüm personelimizi Türkiye’nin ilk ve tek yerli ödeme sistemi olan TROY’a davet ediyorum. İsrail ile yakın ilişkisi olan mevcut kart ödeme sistemleri yerine yerli ürünümüzün kullanılması çok önemli. Bu kapsamda da anlaşmalı banka tarafından üniversitemizde stant kurularak geçiş aşamaları gerçekleştiriliyor. Bu değişim işlemi isteğe bağlı olarak yapılıyor. Ancak arzumuz tüm personelimizin bu duyarlılığa yanıt vererek standı ziyaret etmesinden yana. Üniversite olarak İsrail karşıtı uygulamalarımız devam edecek” diye konuştu.

BTÜ yönetimi Filistinli öğrencilerle buluştu Haber

BTÜ yönetimi Filistinli öğrencilerle buluştu

BURSA (İGFA) -Filistin’de İsrail’in uyguladığı katliam devam ederken, BTÜ yönetimi üniversitede öğrenim gören ve çoğu Gazzeli olan 42 Filistinli öğrenciyi yalnız bırakmıyor. Bu kapsamda BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Beyhan Bayhan, Prof. Dr. Sinan Uyanık ve Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç Filistinli öğrencilerle bir araya geldi. Rektör Çağlar ve Rektör Yardımcıları öğrencilerle tek tek ilgilenerek aileleri ve yakınları hakkında bilgi aldı. Yaşanan katliamın bir an önce son bulması temennisinde bulunan Rektör Çağlar, “Ailelerinden 300’den fazla şehit verdiklerini üzülerek öğrendiğimiz, çoğunluğu Gazzeli 42 Filistinli öğrencilerimizle bir araya geldik. Tüm Filistin halkının acılarını yürekten paylaşıyor, soykırımın hesabının sorulmasını temenni ediyor ve İsrail'in bu vahşetini lanetliyoruz. Biz, siz öğrencilerimizin acılarınızı paylaşıyoruz ve yanınızdayız. Ancak sizlerin en büyük görevi çalışarak, başarılı olmak ülkenize faydalı olacak hizmetler vermek” dedi. BTÜ yönetiminin her zaman yanlarında olduğunu ifade eden Filistinli öğrenciler ise Rektör Çağlar nezdinde tüm yönetime teşekkür etti. Öğrenciler, “Filistin’deki yaşanan insanlık dışı vahşet nedeniyle hiçbir şeye konsantre olamıyoruz. Derste tahtaya bakıyoruz ama ne yazdığını göremiyor, algılamıyoruz çünkü aklımız ailelerimizde. Farklı topluluklara üyeyiz ancak yaşanan olaylar nedeniyle etkinliklere katılımda da zorlanıyoruz” diye konuştu. Süreç başladığından beri Filistin’e verdiği destek için Türkiye’ye teşekkür eden öğrenciler, “Farklı ülkelerde yaşayan akraba ve arkadaşlarımız var, hiçbir ülkede, yönetici ve halkın Filistin’i Türkiye’deki kadar desteklemediğini görüyoruz. Avrupa ve Dünyanın farklı ülkelerini anlayabiliriz ancak din kardeşi olduğumuz bazı ülkelerden destek göremediğimiz için üzülüyoruz” ifadelerini kullandı.

TÜBİTAK Ar-Ge Destek Programları Haber

TÜBİTAK Ar-Ge Destek Programları

TÜBİTAK'ın Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Bursatto ve Bursa Teknopark ile iş birliği içinde düzenlediği "TÜBİTAK TEYDEB Ar-Ge Destek Programları Bilgilendirme Toplantısı," Ar-Ge destek programlarına ilgi gösteren birçok kişinin katılımıyla gerçekleşti. Bu etkinlikte konuşmacılar TÜBİTAK Bilimsel Programlar Uzmanı Bahriye Özkara ve Kıdemli Uzmanı Onur Ülger'di. Program, Bursa Teknopark ve Bursatto Genel Müdürü Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu'nun da katılımıyla yoğun ilgi gördü. Etkinlikte yer alanlar arasında BTÜ akademisyenleri, sanayi kuruluşlarından temsilciler, girişimciler, öğrenciler ve Bursa Teknopark uzmanları da bulunuyordu. Bahriye Özkara ve Onur Ülger, TÜBİTAK TEYDEB Ar-Ge Destek Programları hakkında katılımcılara detaylı bilgiler sunarak bu programların çeşitlerini ve niteliklerini açıkladılar. Ayrıca, bu programlarla elde edilmesi beklenen çıktıları katılımcılara aktardılar. Özellikle TÜBİTAK TEYDEB'in uyguladığı programlardan bazıları şunlardı: 1505-Üniversite-Sanayi İş Birliği Destek Programı 1507-TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı 1501 Sanayi Ar-Ge Destek Programı 1509-TÜBİTAK Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı Ayrıca, teknoloji transferinde büyük öneme sahip olan 1702-Patent Tabanlı Teknoloji Transfer Çağrısı ve girişimciliği teşvik etmek amacıyla TÜBİTAK tarafından desteklenen 1512-Girişimcilik Destek Programı (BiGG) hakkında da bilgiler verildi. Bahriye Özkara, tamamlanan projelerin ticarileştirilmesine katkı sağlamak için TEYDEB tarafından desteklenen projelerin bilgilerinin PRODİS üzerinden erişime açıldığını ve bu sayede yeni iş birliklerinin oluşturulmasına yardımcı olduklarını belirtti. Ayrıca, destek programları arasındaki etkileşimi artırmak ve öncelikli alanlardaki projelere daha fazla destek sağlamak için ek puan uygulamalarını hayata geçirdiklerini açıkladı. Bu sayede projelerin çıktıları ve etkilerinin takip edilmesini sağlayarak projelerin ticarileşme başarısını kayıt altına aldıklarını belirtti. Onur Ülger ise özellikle üniversite-sanayi iş birliğinin geliştirilmesinde önemli bir role sahip olan TÜBİTAK 1505 programı hakkında bilgi vererek akademisyenlerin ve sanayicilerin projelerini sunmalarını beklediklerini ifade etti. Programın son bölümünde katılımcıların Ar-Ge Destek Programları hakkında soruları yanıtlandı ve toplantı sona erdi.

Rektör Çağlar: “İsrail zulmü son bir ayda zirveye çıktı” Haber

Rektör Çağlar: “İsrail zulmü son bir ayda zirveye çıktı”

BTÜ tarafından Yıldırım Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen ‘İsrail Sorunu ve Filistin’ konulu panelin moderatörlüğünü, Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal İnat üstlendi. Panelin konuşmacıları ise Yalova Üniversitesi Yalova İktisadi ve İdari Bilimler FakültesiUluslararası İlişkiler BölümüÖğretim Üyesi Dr. Mehmet Ali Uğur, Bursa Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Ali Burak Darıcılı ve Doç. Dr. İsmail Akdoğan oldu. Etkinliğe; Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Fethi Yıldız, Yıldırım Belediyesi Başkan Yardımcısı Taner Taştekin, Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan, Mudanya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Gıyasettin Bingöl, BTÜ’lü akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı. Panelin dinleyicileri arasında çok farklı ülkelerden gelerek BTÜ’de öğrenim gören uluslararası öğrencilerin yer alması dikkat çekti. Panelin açılış konuşmasını Rektör Çağlar yaptı. Konuşmasına Bosna’nın Bilge Kralı Aliya İzzetbegoviç’in, savaş yıllarında sarf ettiği "Her şey bittiğinde hatırlayacağımız tek şey; düşmanlarımızın sözleri değil, dostlarımızın sessizliği olacaktır" sözlerine atıfta bulunarak başlayan Çağlar, içinde bulunduğumuz sürecin, dostların sessizliğini bozma günü olduğunu hatırlattı. Konuşmasında insanlığa vicdanının gereğini yapma çağrısı da yapan Çağlar, “75 yıldır devam eden İsrail zulmü son bir ayda doruğa çıkmıştır” dedi. Gazze’de büyük bir soykırımın yaşandığının altını çizen Çağlar, sivil yerleşim yerlerinin, ibadethanelerin, hastanelerin, eğitim kurumları ve hatta ambulansların bile İsrail tarafından acımasızca vurulduğunu, saldırıların toplu katliama daha da ötesine giderek sistemli bir soykırıma dönüştüğünü ifade etti. Son bir aydaki saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 10 bini aştığı bildiren Çağlar, saldırılarda ölenlerin büyük bir bölümünün siviller, kadınlar ve çocuklar olduğunu belirtti. Uluslararası toplumun ve özellikle de Avrupa devletlerinin birçoğunun sessiz kaldığını sözlerine ekleyen Çağlar, başta Amerika olmak üzere birtakım devletlerin İsrail’e açık destek verdiklerini aktardı. Konuşmasında batı medyasının, kamuoyunu şekillendirmek adına sistematik olarak yanıltıcı içerikler yayınlamakta olduğuna da değinen Çağlar, İsrail saldırılarına meşruiyet sağlamaya yönelik medya içerikleri, failleri ve suçu örtbas ederken kurban konumumdaki Filistinlileri de haksız gösterme çabasını sergilediklerini söyledi. İsrail’i, ona destek verenleri ve uluslararası odakları şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz Çağlar konuşmasına şöyle devam etti. “Yaşanan bu zulüm ve haksızlık karşısında; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Dünya Beşten Büyüktür’ söyleminin ne kadar yerinde ve ne kadar gerekli bir çıkış olduğunu bir kez daha anlıyoruz. Bizler bu vahşet ve soykırım karşısında sessiz kalmayarak tarafımızı belli etmiş bulunuyoruz. Bu barbarca mezalimin sorumlusu ve insanlığa karşı suçları işleyen İsrail’i, ona destek verenleri ve uluslararası odakları şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz. Bireysel ve kurumsal olarak çabalar gösteriyoruz. Bugün burada çok değerli akademisyen hocalarımızla birlikte İsrail sorununu tüm yönleri ile ele alacak ve yapılması gerekenleri konuşacağız. Panelimizin organizasyonunda emeği geçen arkadaşlarımıza, her daim yanımızda olan Yıldırım Belediyemize ve bugün bizleri onurlandırarak aramızda bulunan panelist Hocalarımıza ayrı ayrı teşekkür ederim”. Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fethi Yıldız: “Başarıya ulaşamayacak” Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fethi Yıldız selamlama konuşmasında şunları söyledi: Bursa Teknik Üniversitesi Rektörümüze çabaları nedeni ile teşekkür ediyor ve bu etkinliği düzenlediği için kutluyorum. Vaat edilmiş topraklar hevesi ile Dünya’nın başına bela olan Siyonist zihniyetinin Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde gerçekleştirilecek mücadele ile başarıya ulaşamayacağını biliyoruz. Cenab-ı Allah’tan Ortadoğu’daki kanın bir önce durmasını diliyorum”. Panel açılışında selamlama konuşması gerçekleştirsen Yıldırım Belediyesi Başkanvekili Taner Taştekin, asıl sorunun Kudüs kenti olduğuna dikkat çekerek; “Batılı devletlerin Ortadoğu’ya yerleştirdiği bu kanser hücresinin oradan çıkmaması için her şeyi yapan bir Hristiyan âlemiyle karşı karşıyayız. Biz Kudüs medeniyetini kaybedebiliriz. Ben orada hayatını kaybeden bütün mazlumlara Allahtan rahmet diliyorum” dedi. Moderatör Prof. Dr. İnat: “İsrail canı istediğinde Filistin’deki katliamlarını tekrarlıyor” Panelin giriş konuşmasını gerçekleştiren Moderatör Prof. Dr. Kemal İnat, “İsrail canı istediğinde Filistin’deki katliamlarını tekrarlıyor” dedi. Sözlerine, “Bu katliamları engellemenin yolu var. Bu işin bir çözümü var. Ancak, maalesef kısa vadede bu katliamları durdurmanın yolu yok. Orta ve uzun vadede olabilir. Şu anda İslam Dünyasının Amerika ve diğer devletlerin destekleri ile İsrail’in katliamlarını durdurma gücü yok” diyerek devam İnat, uluslararası ilişkilerin, hukuka göre değil, devletlerin sahip oldukları güce göre şekillendiğinin altını çizdi. İnat, güç dengesinin Müslümanların lehine değişmesi ile bu sorunun çözüme ulaşabileceğini düşündüğünü bildirerek sözü panelist Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali Uğur’a devretti. Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali Uğur: “Hukuk adalet demek değildir” Konuşmasında Filistin topraklarındaki İsrail sorununu hukuki bakımdan tarihini özetleyen Uğur, “Hukuk, adalet demek değildir. Hukuk, bilimsel ancak adalet ise felsefi bir kavram. Dünyadaki askeri, iktisadi ve siyasi üstünlüğü elinde bulunduranların tesis ettikleri hukuk, maalesef adalet kavramını tam olarak karşılayamayabiliyor” dedi. Doç. Dr. Ali Burak Darıcalı: “Batıda da sivil kayıplar nedeni ile toplumsal baskı oluşmaya başladı” Doç. Dr. Darıcalı paneldeki sunumunda Filistin - İsrail arasındaki çatışmaları güvenlik bakımından değerlendirdi. Hamas’ın askeri açıdan yenileceğini ifade eden Darıcalı, 7 Ekim’deki Hamas baskının İsrail’in yenilmezlik algısının kırmış olmasının önemli olduğunun altını çizdi. İsrail’in kurulduğundan beri ilk kez evinde baskına uğradığını sözlerine ekleyen Darıcalı. Bu algının kırılmasının Hamas açısından bir başarı olduğunu kaydetti. Doç. Dr. İsmail Akdoğan: “İsrail, Ortadoğu’daki güvenlik ve barışın önündeki en büyük tehlike” Doç. Dr. İsmail Akdoğan, İsrail’in yürüttüğü dış politika ve siyaseti teopolitik bir anlayış ile şekillendirdiğini söyledi. İsrail’in sahibi olduğunu ifade ettiği teopolitik anlayışı, Siyasal Siyonizm olarak tanımlayan Akdoğan, İsrail’in Ortadoğu da bölgesel güvenlik ve barışın önündeki en büyük tehlike olduğunu belirtti. Siyasal Siyonizm’in elde etmeyi hedeflediği topraklar nedeni ile İsrail’in saldırılarının genişleyeceğini, çatışmaların sadece Filistin ile sınırlı kalmayacağını bildirdi.Akdoğan vaat edilmiş topraklar olduğunu iddia ettikleri alandaki Siyasal Siyonizm’in Büyük İsrail Krallığını kurmak ve yurt elde etme ideolojisi nedeni ile bu ateşin Mısır’a, Ürdün’e, Suudi Arabistan’a, Irak’a, Suriye’ye, İran’a ve Türkiye’ye ulaşacağını iddia etti. Filistinlilerin yaşadığı katliama dikkat çekmek üzere Bursa Teknik Üniversitesi tarafından Yıldırım Belediyesi’nin katkıları ile düzenlenen ‘İsrail sorunu ve Filistin’ konulu panel, izleyicilerin sorularının yanıtlaması ile sona erdi.

Kronik yara, artık cep telefonu ile takip edilebilecek Haber

Kronik yara, artık cep telefonu ile takip edilebilecek

Proje çerçevesinde geliştirilen yara örtüleri ile uzun dönem tedavi gerektiren kronik yara bakımına alternatif bir izleme yöntemi sunuluyor. Bu yöntemin en önemli avantajı ise hastaların kronik yaralarının takibini cep telefonu uygulaması ile takip edebilecek. Proje ile ilgili teknik detaylar hakkında bilgiler aktaran Doç. Dr. Emel Tamahkar Irmak, “Kronik yaralar, aylar ve hatta yıllar süren uzun tedavi süreçlerinden dolayı yüksek maliyetli olabilmekte. Klinikte yara takip işlemi, yaranın her seferinde açılıp çeşitli pH probları ile ölçümü ya da yaradan sürüntü alınması şeklinde yapılmaktadır. Bizim geliştirdiğimiz yara örtüleri ile ise yara bölgesi açılmadan, sadece renk değişimi ile yaranın durumunun takip edilmesi mümkün olacak. Bununla hem maliyetlerin düşürülmesi hem de hasta konforunun arttırılması sağlanmış olacak” ifadelerini kullandı. Yara örtülerinde yara iyileştirme potansiyeli olan bakteriyel selüloz nanofiberleri kullandıklarını belirten Tamahkar, “Nanofiber formunda ve pH duyarlı özelliğe sahip yara örtüleri geliştireceğiz. Bunun için daha önce pek çok çalışmada yara iyileştirme potansiyeli gösterilen bakteriyel selüloz nanofiberleri tercih edildi. Ayrıca piyasada bakteriyel selüloz nanofiberlerden hazırlanan yara örtüleri de mevcut. Ancak bu ürünler yaranın enfeksiyon durumunu takip edebilme kabiliyetine sahip değildir. Bu proje ile bakteriyel selüloz nanofiber temelli yara takibi yapabilen yeni yara örtüleri geliştirilecek. Bunun için de bu nanofiberlere pH duyarlılık özelliği kazandıracağız. Bakteriyel selüloz nanofiber temelli pH duyarlı yara örtülerinin cep telefonu uygulaması ile entegre edilerek geliştirilmesi ise projemizin sunduğu en önemli yenilik” şeklinde konuştu. Yürütücülüğünü Doç. Dr. Emel Tamahkar Irmak’ın yapacağı ve TÜBİTAK 3501 projeleri çerçevesinde desteklenecek proje 18 ay sürecek. Proje ekibinde Uludağ Üniversitesi Kimya bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgen Osman, Bursa Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü Dr. Öğr. Üyesi Volkan Altuntaş ve iki bursiyer yer alıyor.

BTÜ sanayi işbirliği Haber

BTÜ sanayi işbirliği

Bursa Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen toplantıda, Türkiye’nin rekabet gücünü arttıracak yenilenebilir enerji, değerli madenler ve teknoloji geliştirme alanlarında geliştirilebilecek proje konuları ele alındı. Çalıştay öncesinde TENMAK Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Balıkçı ve BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar tarafından her iki kurum arasında yürütülecek ortak proje çalışmalarına yönelik iş birliği protokolü imzalandı. BTÜ olarak Ar-Ge yetkinliğinin arttırılması ve üniversite sanayi iş birliğinin güçlendirilmesi için çalıştıklarını dile getiren BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, “Sizlerin de bildiği gibi üniversitemiz bünyesinde bir 'Proje Destek Ofisi' kurduk. Burada proje yazma ve proje yönetimine destek olmakla birlikte TENMAK gibi panellerin de simülasyonunu yapıyoruz. Bu şekilde hem proje başvurularımızın hem de proje kabul oranlarımızın arttırılmasını hedefliyoruz” ifadelerini kullandı. Üniversite ve bölge bazında Ar-Ge kültürünün geliştirilmesine katkı sağlayacak çalışmalar yürüttüklerini aktaran Rektör Çağlar, “Sanayinin problemlerine çözüm sunan Ar-Ge ve doktora çalışmaları yapmak en büyük önceliğimiz. Bu anlamda üniversitemizi hem sanayii güçlendiren hem de sanayi ile güçlenen üniversite olarak tanımlayabiliriz” şeklinde konuştu. TENMAK Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Balıkçı, nükleer enerji, bor, nadir torak elementleri, teknoloji geliştirme alanlarında Türkiye’nin rekabet gücünü arttıracak ürün ve teknolojilerin geliştirilmesi amacıyla bilimsel çalışmaların yapılmasını teşvik edip desteklediklerini dile getirdiği konuşmasında; “Amacımız etkin olduğumuz alanlarla ilgili Türkiye’de gerçekleştirilen Ar-Ge faaliyetlerini yürütmek ve desteklemek. Üniversitelerle yakın iş birliği yaparak bu görevimizi yerine getirmeye çalışıyoruz. Sahip olduğu sanayii ve akademik potansiyeli ile Bursa önemli bir çalışma alanı. Buradaki akademik camia ve sanayi iş birliğinde anlamlı sonuçlar çıkacağına inanıyoruz. TENMAK olarak temel hedefimiz uygulamalı Ar-Ge ile sorunların çözüme kavuşturularak ülke ekonomisine ticari bir değer olarak kazandırılmasını ve ülkemiz teknolojik bilgi birikiminin arttırılmasını sağlamak. Genç bir üniversite olan Bursa Teknik Üniversitesi de güçlü akademik kadrosuyla kentin önemli bir dinamiği. Birlikte verimli çalışmalar gerçekleştireceğimizi düşünüyoruz.” dedi. İki oturum halinde gerçekleşen çalıştay programının ilk oturumunda TENMAK Enstitü uzmanları tarafından BTÜ akademisyenlerine geliştirilebilecek proje konuları hakkında bilgilendirme sunumları gerçekleştirildi. Aralarında BOSCH, Ermaksan, KARSAN, VARAKA Kağıt, TR-BOR, ve BTSO’nun ilgili meslek komitelerinin de yer aldığı öğleden sonraki oturumda ise özel sektör temsilcileri ile akademisyenler bir araya gelerek Bursa ve Türkiye adına önem arz eden stratejik proje önerileri üzerine değerlendirmelerde bulundular.

Bursa’ya kupalarla döndüler Haber

Bursa’ya kupalarla döndüler

TEKNOFEST 2023 Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivalinin 30 Ağustos-3 Eylül 2023 tarihlerinde Ankara’da düzenlenen Girişimcilik Yarışmaları finallerinde yarışan BTÜ İNNOSENS Robot Teknolojileri ve BTÜ VİSİON R&D Takımları Bursa’ya 1’incilik ödülleriyle döndü. Robotlar ve Akıllı Sistemler alanında uzmanlaşan üniversite olarak Ar-Ge çalışmalarına ve girişimciliğe özellikle önem verdiklerini belirten BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, “Geliştirdikleri projelerle savunma sanayi ve üretim sektörüne yenilik getirecek değerli çalışmalara imza atan öğrencilerimizi kutluyor ve başarılarının artarak devam etmesini diliyoruz.” dedi. BTÜ VİSİON R&D Takımı Uzay, Havacılık ve Savunma Teknolojileri Ön Kuluçka Kategorisi’nde En İyi Girişim 1’incilik ödülünükazanırken BTÜ İNNOSENS Robot Teknolojileri Takımı da Haberleşme ve İletişim Teknolojileri Ön Kuluçka Kategorisi En İyi Girişim 1’incilik ödülünüalmaya hak kazandı. Dikey kalkabilen 5 motorlu İnsansız Hava Aracı ile 1’incilik ödülünü kazanan BTÜ VİSİON R&D Takımı, geliştirdiği hidrojen yakıtlı İHA ile yarışmanın gözdesi oldu. Proje hakkında bilgi veren Takım Kaptanı Makine Mühendisliği dördüncü sınıf öğrencisi İbrahim Dur, “Geliştirdiğimiz insansız hava aracımızın dikey iniş-kalkış yapmasını sağlayan 4 motoru elektrik, 5. ve ana motoru ise hidrojen enerji teknolojisi ile çalışmaktadır. Yapay zekâ destekli görüntü işleme teknolojisi ile tespit ettiği düşman unsurların koordinatlarını gerekli hesaplamalar sonucu belirleyen İHA’mız, bu verileri gövdesinde mühimmat olarak bulundurduğu 3 adet kamikaze drona iletmektedir. Ardından bu kamikaze dronlar hedefe yönelerek kilitlenmekte ve yüksek hassasiyet ile hedefi imha etmektedir. Projede yer kontrol istasyonu, gimbal elektronik kutu, kara kutu, haberleşme sisteminde anten takip cihazı ve görev ara yüzü sistemleri gibi pek çok sistem yerli olarak üretilmektedir.” ifadelerini kullandı. Kaynak izi sensörüyle endüstriyel kaynak işlemlerinde kalite ve verimlilik artacak Endüstriyel kaynak işlemlerine yönelik geliştirdikleri “Kaynak İzi Sensörü” projesi ile Haberleşme ve İletişim Teknolojileri Ön Kuluçka Kategorisinde En İyi Girişim 1’licilik ödülünü alan BTÜ İNNOSENS Robot Teknolojileri Takımı,endüstriyel kaynak işlemlerini optimize edecek yeni bir sistem geliştirdi. Proje ile ilgili detayları aktaran takım kaptanı Mekatronik Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi Ali Yıldız, “Endüstride kaynak işleminin manuel yapılması üretim hızını düşürmekle birlikte kalifiye eleman ihtiyacını da ortaya çıkartmaktadır. Bu sebeple firmalar kaynak süreçlerini otonomlaştırmak, kaynak kalitesini arttırmak ve kalifiye eleman ihtiyacını ortadan kaldırmak için endüstriyel robotlara veya kaynak otomasyon robotlarına yönelmektedir. Mevcut robotik sistemler önceden planlanmış rotada hareket ederek kaynak işlemini yapmakta ancak kaynak esnasında oluşan yüksek ısı nedeniyle kaynak parçaları deforme olarak önceden planlanmış rotada sapmalar oluşabilmektedir. Yine kaynak parçalarının üretiminin hassas olmaması da robotların kaynak prosesini sağlıklı bir şekilde yapmasını engellemektedir. Bu sorunların giderilmesi için robotların kaynak ağzı boyunca yönlendirilmesini sağlayacak kaynak izi takip sensörlerine ihtiyaç olduğunu gözlemledik. Üzerinde çalıştığımız proje çerçevesinde da kaynak robotlarına bağlı kaynak torcunun kaynak ağzı boyunca gerçek zamanlı yönlendirilmesini sağlayacak ve parlak yüzeyli malzemelerin kaynağında çalışacak bir sensör geliştirdik.” şeklinde konuştu.

Bursa Teknik Üniversitesi'nin kontenjanlarının yüzde 100’ü doldu Haber

Bursa Teknik Üniversitesi'nin kontenjanlarının yüzde 100’ü doldu

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) verilerine göre bu yıl YKS’ye yaklaşık 3,5 milyon aday öğrenci girdi. Sınavda ter döken adaylardan 3 milyondan fazlası ise üniversite tercihi yapma hakkını elde etti. ÖSYM tarafından açıklanan tercih sonuçlarına göre üniversitelere girmek üzere tercih haklarını kullanan adayların yaklaşık 900 bini, devlet veya vakıf üniversitelerindeki herhangi bir bölüme yerleşti. YKS 2023 yılı yerleştirme sonuçlarına göre Bursa Teknik Üniversitesi kontenjanlarının yüzde 100’ü doldu. BTÜ elde ettiği yerleştirme oranı ile Türkiye’nin en çok tercih edilen üniversitelerinden biri oldu. BTÜ lisans programları için belirlenen kontenjanların tamamıadayların tercihlerinde gösterdikleri rağbet sonucunda doldu. Rektör Çağlar’ın BTÜ’nün Yeni Öğrencilerine Mesajı BTÜ’ye yerleşeme başarısı gösteren öğrencileri tebrik eden Rektör Prof. Dr. Naci Çağlar, “Bursa Teknik Üniversitesi'ni tercih eden tüm öğrencilere, BTÜ ailesine hoş geldiniz diyorum. Sizlere, genç ve yenilikçi bir devlet üniversitesi olarak son derece nitelikli akademik kadrosu, gelişmiş laboratuvarları, araştırma merkezleri ve özgün eğitim modeliyle tercih ettiğiniz alanda uzmanlaşma imkânı sunacağız. Yürüttüğümüz ve YÖK tarafından örnek bir uygulama olarak, diğer üniversitelere de tavsiye edilen İşletmede Mesleki Eğitim Programı’mız (İMEP) ile siz değerli öğrencilerimizi sanayiyi tanıyan, mesleki yeterlilikleri tam, sektörün ihtiyaçlarını karşılamaya hazır ve alanlarında yetkin mezunlar olarak yetiştireceğiz. BTÜ’de kazanacağınız akademik yetkinliklerinizin yanı sıra üniversitemizde faaliyet gösteren öğrenci kulüpleri vasıtasıyla sosyal yönünüzün de gelişmesine katkı vereceğiz. Burada elde edeceğiniz beceri ve tecrübeler de iş ve gelecek yaşamınıza destek verecek sosyal ağınızın oluşmasını sağlayacak. BTÜ ve Bursa’nın sunduğu imkanlardan en iyi şekilde yararlanmanız böylece kendinize ve sevdiklerinize iyi bir gelecek hazırlamanız sizlerin elinde. BTÜ’yü tercih ederek geleceğinizin ilk adımını attınız. Sizler için hayırlı ve başarılı olmasını dilerim” dedi. Kayıt takvimi açıklandı Aday öğrencilerin tercihlerine göre 2023 - YKS üniversite merkezi yerleştirme işlemleri tamamlandı. Tamamlanan tercih işlemlerinin ardından BTÜ’ye kaydolmaya hak kazanan öğrenciler için kayıt takvimi de açıklandı. Açıklanan kayıt takvimine göre BTÜ’ye yerleşme hakkı elde eden öğrencilerin kayıt işlemleri 28-30 Ağustos 2023 tarihleri arasında gerçekleşecek. Açıklamada, öğrencilerin kayıt işlemlerini E-Devlet üzerinden yapabilecekleri belirtildi. Öğrencilerin kayıt işlemleri ile ilgili her türlü bilgiye BTÜ’nün resmi internet sitesinde yayınlanan duyuruda belirtilen “2023 yılı Kayıt ve Bilgilendirme” kılavuzundan ulaşabilecekleri bildirildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.