Hava Durumu

#Muğla

Haberin Analizi - Muğla haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Muğla haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Muğla'da su kaynakları azaldı Haber

Muğla'da su kaynakları azaldı

MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen Muğla’da içme suyu kaynaklarının azaldığını ve herkesin tasarruf etme konusunda hassas olması gerektiğini söyledi. Muğla’da ki yer altı su kaynaklarının ve barajların seviyelerinde de düşüşler yaşandığına vurgu yaparken, su tasarrufunun bir devlet politikası haline gelmesi gerektiğini söyleyen Ülgen, “Muğla olarak içme suyunun yüzde 45'ini yüzeyden, yüzde 55’ini de yeraltından karşılıyoruz. Fakat geçen yıl metrekareye 4 bin 400 kilogram yağış düşerken, 2023 yılında ise bu 3 bin 200 olarak ölçüldü. Bu da 27'lik bir azalma demek. Bu da özellikle yeraltı su kaynaklarımızı olumsuz etkiliyor. Mumcular, Çamköy ve Bahçeyaka havzalarında düşüşler gözlüyoruz. Tüm bunların yanı sıra her geçen yıl su kullanımı da artıyor. Örneğin Muğla’da 2022 yılının ilk 7 ayında 8 Milyon 484 Bin m3 su kullanılırken 2023 yılının aynı döneminde bu rakam 10 Milyon 579 Bin m3 olarak ölçüldü. Yani su kullanımında yüzde 25’lik bir atış söz konusu. Yine barajlarımızda aynı şekilde bu durumdan olumsuz etkileniyor. 2020 yılı Temmuz ayında Ataürk Barajı 0, Geyik %85, Mumcular %40 iken 2023 yılı Temmuz ayı verilerine göre Atatürk %74, Geyik, %30, Mumcular ise %30,98 olarak ölçüldü ancak şuan itibariyle bu oranlar çok daha düşük seviylere geriledi” diye konuştu. Kuraklık meselesinin önümüzdeki yıllarda daha da büyük bir sorun haline geleceğini söyleyen Ülgen, “Buna önlem olarak afet planı yapılmalı. Şebeke revizyonları ve yeni şebeke çalışmaları, Hidrolik düzenlemeler, depo tadilatları ve su yapı tesislerinin düzeltilmesi, ek su kaynakları, terfi istasyon düzenlenmeleri, arıtma kapasitelerinin arttırılması, temizlenmesi, düzeltilmesi gibi çalışmalar yapıyoruz. Tüm bunlar su kaybını önlemek için İl genelinde yaptığımız çalışmalar. Öbür taraftan da su kaynaklarının düzenlenmesi, bir araya getirilmesi ve gözlerde yapılan çalışmalarımız rutin olarak devam ediyor. Ancak 13 ilçemizde de eskiyen hatların yenilenmesi ve su kaçaklarının önüne geçilmesi amacıyla Dünya Bankasından sağlamış olduğumuz krediyi hala temin edemedik. Güneş enerji tarlaları kurmak ve su kayıp kaçağını önlemek için anlaşmasını yaptığımız 63,5 Milyon EUROLUK kredinin onayı Cumhurbaşkanlığı tarafından verildiği taktirde projelerimizi hayata geçireceğiz” dedi. İçme suyu konusunda en büyük sorunun Bodrum Yarımadasında yaşandığına vurgu yapan Ülgen, özellikle DSİ’nin arızalı hatları ve Geyik Barajından Termik Santrale büyük miktarda su verilmesinin de bu sorunu büyüttüğünü söyledi.

Bordum'da Başkan Aras'tan saha çalışması Haber

Bordum'da Başkan Aras'tan saha çalışması

MUĞLA (İGFA) - Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, cumartesi günü sabahı Turgutreis Kapalı Pazar Yeri’ne giderek pazar esnafı ve vatandaşlarla bir araya geldi. Pazar yerlerinin çevresinde bulunan esnaflarla da görüşen Başkan Aras’a bölge muhtarları, başkan yardımcıları, meclis üyeleri ve ilgili birim müdürleri eşlik etti. Yol ve su ilgili süreçleri vatandaşlara detaylarıyla anlatan Başkan Aras, Bodrum’un temiz bir deniz geleceği için önemli bir hizmet olan kanalizasyon alt yapısı çalışmalarının bitmek üzere olduğu bilgisini paylaştı. Başkan Ahmet Aras, Bahçelievler Mahallesi ve Kadıkalesi’ne de giderek Bahçelievler Mahallesi'nde yapımı devam eden spor ve yaşam alanı ile giyim pazarı bölgesinde Bodrum Belediyesi tarafından açılan otoparkı da ziyaret etti. Turgutreis Güzelleştirme ve Koruma Derneği'nde ise dernek üyeleriyle fikir alışverişinde bulunun Başkan Aras, Turgutreis İş Merkezi ve Meydan Projesi alanında denetimler yaptı. Akyarlar Mahallesi genelinde yürütülen çalışmalarda ve Kemer Mevkii’nde de tespitlerde bulunarak sorunların çözümü için ilgili kurum ve kuruluş temsilcileriyle görüştü. Akşam saatlerine kadar bölgede bulunan Başkan Ahmet Aras, Akyarlar sahili ve liman bölgesinde de vatandaşlarla bir araya geldi. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, pazar günü ise bölge muhtarları, başkan yardımcıları ve ilgili birim müdürleriyle birlikte Karaova Kapalı Pazar Yerini ziyaret etti. Esnaf ve vatandaşlarla sohbet ederek taleplere yönelik projeler ve gerçekleşen çalışmalardan bahsetti.

Muğla’ya iki ay yetecek elektrik üretti Haber

Muğla’ya iki ay yetecek elektrik üretti

MUĞLA (İGFA) - Muğla’ya en fazla yatırım yapan kurum olan Büyükşehir Belediyesi, çevreyi koruyan temiz enerji yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarının farklı alanlarda kullanımı yaygınlaştırmak, enerji üretiminde fosil kaynakların etkisini azaltmak ve enerji verimliliğinin artırılmasını sağlamak isteyen Muğla Büyükşehir Belediyesi, kurduğu GES ve Biyokütle enerji tesisleri ile doğayı ve bütçesini koruyor. Çevreci enerji üretim tesislerini hayata geçiren Muğla Büyükşehir Belediye bu kapsamda 304 Milyon 658 Bin TL değerinde 189 Milyon 964 Bin KW elektrik üretti. 4 kişilik bir hanenin aylık enerji tüketimi 250 KW olarak ele alındığında bugüne kadar toplam 759 bin 856 konuta yetecek elektrik üretildi. Muğla’da yaklaşık 350 bin konut bulunurken Büyükşehir Belediyesinin ürettiği enerji kentin 2 aylık elektriğini karşılayabiliyor. Büyükşehir Belediyesi ürettiği enerjiyi elektrik idaresine aktarırken kullandığı elektrikten mahsuplaşma yapıyor. ÇÖPTEN VE GÜNEŞTEN 304 MİLYON 658 BİN TL DEĞERİNDE ELEKTRİK ÜRETİLDİ Büyükşehir Belediyesi Menteşe, Marmaris, Fethiye, Ortaca ve Milas katı atık tesislerine kurduğu Biokütle Enerji Tesisleri ile çöpten 181 Milyon 854 Bin KW elektrik üretti. Büyükşehir Belediyesi bu tesislerden elektrik üretiminde yaklaşık 90 Milyon metreküp metan gazını elektrik üretiminde kullanarak zararlı gazın doğaya salınımını da engelledi. Ekipler ayrıca Bodrum ve Menteşe Terminalleri, Turgutreis, Armutalan, Konacık hizmet binaları ve Geçici Hayvan Bakımevi gibi noktalarda kurduğu güneş enerji panelleri ile de 8 Milyon 110 Bin KW elektrik üretimi yaptı. YENİ HES VE GES PROJELERİ HAZIR Tüm bu çalışmaların yanı sıra Büyükşehir Belediyesi tarafından Atatürk Barajının üzerine yüzer güneş enerji santrali kurulumu için çalışma yapılırken projenin planlaması sürüyor. Proje kapsamında Marmaris Atatürk Barajı üzerine kurulan yüzer paneller hem güneşten elektrik üretecek hem de barajdaki buharlaşmayı azaltarak su tasarrufu sağlayacak. Yine MUSKİ tarafından içme suyu depoları üzerine kurulumu gerçekleştirilen güneş enerji panelleri ile depolardaki pompaların harcadığı elektrikler bu panellerden karşılanacak. ilk olarak Menteşe TOKİ konutlarına yapılan panellerin devamında 30 farklı noktaya daha kurulum yapılacak. Milas Çamköy’de ise MUSKİ’ye ait su deposuna gelen isale hattının depoya döküldüğü noktada 600 KW güce sahip mikro HES için izin süreçleri işletiliyor. İzin süreçlerinin ardından bu bölgeye de HES yapılarak temiz enerjiden önemli bir kaynak daha sağlanacak.

Temiz bir Bodrum için duyarlılığa davet Haber

Temiz bir Bodrum için duyarlılığa davet

MUĞLA (İGFA)- Bodrum genelinde devam eden temizlik çalışmaları sırasında 2 yeraltı 2 yer üstü çöp konteynerinin bulunduğu Torba Limanı’nda yapılan denetimlerde çöplerin tamamının konteynerlerin önüne bırakıldığı belirlendi. Bölgeyi ivedilikle temizleyen ekipler, konteynerlerin yerine yerlere atılan atıkların insan sağlığı açısından tehlike oluşturduğunu ifade etti. Temizlik İşleri Müdürlüğü yetkilileri, kentin temiz ve bakımlı görünmesini sağlamak için atık toplama günlerine riayet edilmesi ve çöplerin konteyner dışına atılmaması uyarısında bulunurken vatandaşları çevre duyarlılığına davet etti. Temiz bir Bodrum için yaz sıcaklarına rağmen işlerini aksatmamaya özen gösteren Temizlik İşleri Müdürlüğü ekiplerinin görevlerini hızlı ve rahat yapabilmesi için Bodrum’da yaşayan vatandaşların da çevre kurallarına uymasının gerekliliğine vurgu yapan yetkililer, duyarlı vatandaşların ortak çalışmalarıyla temiz bir çevre yaratılabileceğinin altını çizdi. Ekipler, gün boyunca gerçekleştirdikleri denetim temizlik çalışmalarında Bodrum’un her mahallesinde yol kenarlarında, kamusal alanlarda çeşitli atıklarla karşılaşıyor. Yaz aylarında karşılaşılan yüksek nüfusun da etkisiyle atık sorununun artış göstermesi de müdürlük çalışanlarının görevlerini zora sokuyor. “BÖYLE GÖRÜNTÜLER BODRUM’A YAKIŞMIYOR” Hem karada hem de denizde yapılan temizlik çalışmaları özveri ile devam ederken bu tip görüntülerin Bodrum’a yakışmadığı ve sıcak havalarla beraber sağlığa zararlı durumların meydana geleceğini belirten Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Bodrum’un temiz kalması için elimizden gelen çabayı gösterilirken bazı vatandaşlarımızın konteyner dışına attıkları çöpler, belediye ekiplerimizin işini yapmasını zorlaştırıyor. Bu tür durumlar personel iş gücü ve zaman kaybına da sebebiyet veriyor. Hem çevreye hem de Bodrum’un kent yapısına zarar veren bu durumlara sebebiyet verenleri özenli davranmaya davet ediyorum.” diye konuştu. Temizlik İşleri Müdürlüğü ekiplerinin Bodrum genelindeki yıkama, süpürme, mıntıka, poşetleme, çöp toplama çalışmalarının yanında; işletme önleri, sahiller, yürüyüş yollarının temizliği ile çöp konteynerlerinin giydirme değişimi ve boşaltılması gibi çalışmalar kesintisiz devam ediyor. Bodrum Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, “Atık Toplama ve Ayrıştırma Günleri” takvimine göre mahallelerden haftanın bir günü bahçe atığı, eski eşyalar, plastik-metal- kâğıt ve cam atıkları topluyor. Atıkların 1 gece önce çıkarılması gerekirken atık yağların “Atık Getirme Merkezi”ne getirilmesi isteniyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.