Hava Durumu

#Sağlık

Haberin Analizi - Sağlık haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sağlık haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Tarama için ayırdığı 5 dakika hayatını kurtardı Haber

Tarama için ayırdığı 5 dakika hayatını kurtardı

Yalnızca 5 dakika ayırıp çektirdiği mamografi sayesinde meme kanserinin erken evrede teşhis edildiğini vurgulayan Dr. Yavuz, o 5 dakikanın tüm hayatını etkileyen olumlu sonuçlara yol açtığını belirtti. Sağlıklı hayat merkezi bünyesinde meme kanserine yönelik; taramaların, elle muayenenin ve erken teşhisin önemi gibi konularda vatandaşlara yönelik eğitimler gerçekleştirdiklerini vurgulayan Dr. Yavuz, “Kendim 47 yaşındayım bu sürece kadar 2 kere mamografim olması gerekirken ben bu mamografiyi çektirmedim. Araya korkularım girdi, kaygılarım girdi, hayatımdan önemli olmayan sebepler girdi. Bir gün röntgen teknisyeni arkadaşımızın ısrarı ile kaygılarımı, korkularımı bir kenara bıraktım. 5 dakikalık sürede gittim, mamografimi çektirdim” dedi. Bu süreçte elle muayenede herhangi bir bulgu yaşamadığını dile getiren Dr. Yavuz, “Herhangi bir şikâyetim, semptomum da yoktu. Bana bir şey olmaz dedim ve ben mamografi çektirdiğimi unuttum. Ama görev yaptığım hizmet alanımda çekilen mamografi ile bana bi-rads 4c denilen meme kanseri öncesi tarama bulgusu tanısı konuldu. Ben bu tanıyla ileri tetkik ve tedavi yaptığımda meme kanseri ile karşılaştım” şeklinde konuştu. Siz de taramanızı yaptırın Çektirdiği mamografi sayesinde erken tanı aldığını ve tedavisini tamamladığının altını çizen Dr. Yavuz, “Şu anda hayatıma sağlıklı olarak devam ediyorum. İşte o beş dakika benim tüm hayatıma yön verirken, çok olumlu sonuçlara sebep oldu. Her ay yapacağınız bir elle meme muayenesi sizin hayatınızı tanımanızda, çektireceğiniz mamografi de tanınızın erken olmasına sebep olacak. Ben hekim olarak bunu yaptım. Kendi birimimde bunu başarabildim. Sizleri de her zaman KETEM birimlerinde mamografinizi çektirmeye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı. Hızlıca tedaviye sevk edildi Dr. Mehlika Yavuz’a mamografi çektirmesi için ısrarcı olduğunu belirten Nilüfer Sağlıklı Hayat Merkezi’nde görevli Röntgen Teknisyeni Ayşen İsimbay Kızmaz ise, “İki hafta sonra çıkan sonuçta kendisinde bulgu olduğunu ve hastaneye sevki gerektiğini bildirdik. Çok şükür ileri tedavi almadan kendisi 5 dakikalık bir işlem ile hayatına dokunmuş olduk” ifadelerini kullandı.

Sağlıkçılar sigarayı bıraktı Haber

Sağlıkçılar sigarayı bıraktı

Nilüfer İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen programa, Nilüfer Kaymakamı Murat Süzen, İl Sağlık Müdürü Dr. Orkun Yıldırım, Halk Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Tayfun Alperen Esgin, U.Ü. Göğüs Hastalıkları A.B.D. Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, U.Ü. Aile Hekimliği A.B.D. Başkanı Yeşim Uncu ve sağlık çalışanları katıldı. Söyleşide, sigarayı bırakan sağlık çalışanları, sigara bırakma polikliniğine başvurma süreçlerini ve sonrasında yaşadıklarını katılımcılarla paylaştı. Sigarayı bıraktıktan sonra altı iş arkadaşını yönlendirerek sigarayı bırakmalarına vesile olan sağlık çalışanı ve gönüllü UMKE personeli Oğuzhan Karakoca, "Yaklaşık 30 yıldır sigara içiyordum. Babam ve eşim sigarayı bırakmıştı. Fakat benim bırakmaya niyetim yoktu. Bırakabileceğimi de düşünmüyordum. Eşimin bir gün ansızın Nilüfer İlçe Sağlık Müdürlüğü’ndeki sigara bırakma polikliniğinden randevu alıp yönlendirmesiyle poliklinik sorumlumuz Dr. Deniz Hanım’la tanıştım. Bırakacağıma ilk başta kendimi inandıramamıştım. Hocamın yönlendirmesi ile burada bir ilaç tedavisine başlandı. Sigarayı bırakabileceğime hala inanmıyordum. İlacı kullanırken günde bir paket sigara içmeye devam ediyordum. 15-16 gün sonra sigara içerken mide bulantıları yaşamaya başladım. Son sigaramı içtiğimden bu yana yani yaklaşık 3 aydır sigara içmiyorum ve hiçbir şekilde canım sigara istemiyor. UMKE’de beraber çalıştığım 6 iş arkadaşıma tavsiye ettim. Onlarda sağ olsunlar Oğuzhan Abi diyorsa doğrudur diyerek sigara bırakma polikliniğine gittiler. Benden sonra toplam 6 arkadaşım daha sigarayı bıraktı, şimdi birbirimize destek oluyoruz bu durumdan dolayı çok mutluyuz” dedi. ‘Bundan Sonra Geri Dönmek İstemiyorum’ Yaklaşık 30 yıl boyunca sigara içtiğini ifade eden emekli hemşire Nagihan Doruk, “Günde bir paket sigara içiyordum. Kızım üniversiteye başladığında sigara içmeye başladığını duyduğumda çok üzülmüştüm. Sırf bu sebeple sigarayı bırakmıştım. Fakat bu altı ay sürebildi, tekrar başladım. Günün birinde bu merkeze KETEM birimi için gelmiştim, geldiğimde sigara bırakma polikliniği yazısını gördüm ve polikliniğe uğramak istedim. Ardından Dr. Deniz Hanım ile tanıştım ve durumumu tetkik etti. İlaç tedavisini önerdi. İlacı ilk içtiğimde 10. günden sonra sigaradan tiksinti duymaya başladım. Ardından sigarayı bıraktım ve şu an yaklaşık 2-3 aydır sigara içmiyorum, bundan sonra da geri dönmek kesinlikle istemiyorum. İnşallah isteyen herkes bir gün bu kötü alışkanlığı bırakır” şeklinde konuştu. Program sonunda sigarayı bırakan sağlık çalışanlarına başarı sertifikaları ve hediyeleri İlçe Kaymakamı Süzen ve İl Sağlık Müdürü Dr. Yıldırım tarafından takdim edildi.

Uzman uyarısı: Sağlıklı beslenmeyle kanser riskini azaltın Haber

Uzman uyarısı: Sağlıklı beslenmeyle kanser riskini azaltın

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Nilüfer Avcı, aşırı kırmızı et tüketiminin kolon, rektum ve prostat kanseri riskini artırdığını vurguladı. Beslenme alışkanlıklarının kanser riskini etkilediğini belirten Avcı, sağlıklı yaşam tarzının önemini vurguladı. Avcı'nın önerileri arasında dengeli bir beslenme, su tüketimi, sebze-meyve alımı, kuru baklagillerin tercihi ve zararlı alışkanlıklardan uzak durulması bulunuyor. Avcı, sağlıklı yaşam tarzının kanser riskini azaltmada önemli bir rol oynadığını ve sağlıklı beslenmenin bu süreçte kilit bir faktör olduğunu belirtti. Beslenme alışkanlıklarının kanser riskini artırabileceğine dikkat çeken Avcı, özellikle kırmızı et ve şarküteri ürünlerinin tüketiminin kolon ve rektum kanseri riskini artırdığını ifade etti. Öneriler arasında, günlük su tüketiminin sağlanması, meyve-sebze çeşitliliğinin artırılması, kuru baklagillerin tercih edilmesi ve zararlı alışkanlıklardan uzak durulması yer alıyor. Beslenmeyle birlikte, spor yapma, stres yönetimi ve dinlenmeye önem verme gibi yaşam tarzı faktörlerinin de kanser riskini azaltmada etkili olduğunu belirten Avcı, bilinçli bir yaşam tarzının kanserle mücadelede önemli olduğunu vurguladı. Kansere karşı koruyucu bir diyetin temellerini atan Avcı'nın önerileri, sağlıklı bir yaşam için önemli bir rehber niteliği taşıyor.

Bursa'da yemek sektöründeki 'merdiven altı' işletmeler uyarısı Haber

Bursa'da yemek sektöründeki 'merdiven altı' işletmeler uyarısı

Bursa (İGFA) - Merdiven altı işletmelerden yemek satın alanlar için en büyük tehdidin tağşiş olduğunu dile getiren Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez, tağşişli ürünlerin uzun vadede insan sağlığına zarar verebileceği uyarısında bulundu. ÇÖZÜM ÖNERİLERİ: DEVLET DESTEĞİ VE BİLİNÇLİ TÜKETİM Başkan Coşkun Dönmez, tağşiş tehdidi ile mücadele için çözüm önerilerini de sıraladı. Toplu tüketim yerlerine yemek üreten endüstriyel yemek firmalarının devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini belirten Dönmez, bu desteklerin vergi indirimi, yatırım teşviki ve denetimlerin artırılması şeklinde olması gerektiğini söyledi. Dönmez, endüstriyel yemek sektörü müşterilerine de seslenerek, satın aldıkları menüleri analiz ettirmelerini de önerdi. Bugünkü maliyetlerle anormal düşük fiyatlı menülerin sağlıklı olamayacağını belirten Başkan Dönmez, "Lütfen ne yediğinize dikkat edin. Kendiniz ve çalışanlarınızın sağlığını riske atmayın. Anormal düşük fiyat teklifleri tağşiş tehlikesine yol açabilir. Size anormal düşük fiyatla gelen işletmelerin yemeklerini mutlaka analiz ettirin" dedi. İŞBİRLİĞİNE DAVET Başkan Dönmez, sektörde işini doğru yapan işletmelerin varlıklarını süründürmeleri için kâr etmek zorunda olduklarını hatırlatarak, müşterilerinin bilinçli tercihler yaparak sektöre destek olmalarının önemine vurgu yaptı. Başkan Dönmez, "Tüketicilerimizden, sağlıklı ve güvenilir yemek hizmeti sunan işletmelere öncelik vermelerini rica ediyoruz. Ancak bunu yaparak sağlıklı ürünler tütebilirsiniz. Kimse maliyetinin altında satış yapamaz. Size çok düşük fiyatla menü sunanların da bunu yapamayacağını bilmenizi isterim" şeklinde konuştu. Son olarak, sektörde faaliyet gösteren işletmeler arasında dayanışma ve bilgi paylaşımının önemine de değinen Dönmez, "Birbirimizle işbirliği içinde olmalı, sektörümüzü daha sağlıklı ve sürdürülebilir hale getirmek adına çaba göstermeliyiz. Tüketicilerimizden de bilinçli bir şekilde alışveriş yapmalarını, sağlıklı yemek tercihlerine öncelik vermelerini rica ediyoruz" dedi.

Bursa Şehir Hastanesi'nde gerçeği aratmayan tatbikat! Haber

Bursa Şehir Hastanesi'nde gerçeği aratmayan tatbikat!

BURSA (İGFA) - Bursa Şehir Hastanesi'ndeyangın senaryosu saat 09:30’da masa başı olarak başlarken, daha sonra uygulama tatbikata dönüştü. Senaryo gereği hastanenin YGAP ek hizmet binası personel ofisinde yangın çıktı. Duman dedektörlerinin yangını algılaması ve yangın butonuna basılması neticesinde CCTV’ye giden yangın ihbarı ile KIRMIZI KOD (4444) verilmiş ve yangın senaryosu söz konusu mahalde devreye girdi. Hastanenin YGAP ek hizmet binası personel ofisinde çıkan yangın sonrası KIRMIZI KOD verilirken, Hastane Afet ve Acil Durum Planları (HAP) başkanı tarafından Olay Yönetim Ekibi toplanarak aktive edildi. Konferans salonunda yapılan masa başı tatbikata tüm Hap ekipleri katılım sağladı. Oluşan yoğun duman dolayısıyla yan ofiste çalışan bir personel etkilenmiş, yürüyebilen, çalışan personelimiz kendi imkanlarıyla acil çıkış güzergahları kullanılarak tahliye edildi. Personel ofisinde mahsur kalan bir çalışan olay yerine gelen itfaiye ekiplerince tahliye edilirken, tahliye edilen çalışan personel içerisinde tedaviye ihtiyacı olan bir kişi triaj neticesinde alanda bulunan ambulanslarla acile sevk edildi. Yapılan değerlendirmede YGAP ek binasındaki yangının 1. Düzey yangın olduğundan kendi imkanlarımızla (Hap müdahale ekipleri) söndürüldü. Tahliye işlemleri plana uygun olarak hastane personeli dumansız alana (temiz alana) itfaiye ekiplerince taşınırken, desteksiz yürüyebilen personellerin acil kaçış güzergahlarından tahliye edilip acil toplanma alanlarında toplanması sağlandı. Daha sonra HAP başkanı talimatı ile YEŞİL KOD ACİL DURUM SONLANDIRMA verilerek tatbikat sona erdirildi. Masa başı ve uygulama tatbikatının başarıyla tamamlanması ile uygulamalı Temel Yangın Eğitimine geçilmiş verilen teorik eğitimin ardından itfaiye ekiplerince alanda çıkartılan kontrollü yangın katılım sağlayan çalışanlarımız tarafından yangın söndürme ekipmanları kullanarak başarıyla söndürüldü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.