Hava Durumu

#Su

Haberin Analizi - Su haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Su haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Su için tanker beklemeye son Haber

Su için tanker beklemeye son

Arıtma tesisleri, içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu hatları, derin kuyu sondajları ve su depolarıyla Bursa'nın güçlü bir altyapıya kavuşması için çalışmalarını hızla sürdüren Büyükşehir Belediyesi, kırsal mahallelerde de yaşam kalitesini yükseltmeye devam ediyor. Stratejik plan çerçevesinde 17 ilçeyi kapsayan yatırımlarla kentin en ücra köşelerine kadar hizmetlerini ulaştıran Büyükşehir Belediyesi, dağ ilçelerinde yaşanan altyapı sorunlarını da bir bir çözüyor. Çalışmalar çerçevesinde ihtiyacın yılın 250 günü tankerlerle taşınarak karşılandığı Büyükorhan’ın Düğüncüler Mahallesi’nde mevcut 12.1 kilometrelik içme suyu isale hattına, 5 kilometrelik ilave yapıldı. Böylelikle mahallenin içme suyu sorunu da ortadan kalkmış oldu. Büyükorhan ilçe merkezinde yapılan yatırımlarla da yüzde 45’ler seviyesinde olan kayıp-kaçak oranı yüzde 18 seviyesine indirilmiş oldu. YATIRIMA DEVAM Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, kenti daha sağlıklı bir geleceğe hazırlarken kent merkezi veya kırsal diye bir ayrım yapmadan Bursa'yı bir bütün olarak ele aldıklarını söyledi. Özellikle içme suyu gibi hayati önem taşıyan hizmetlerin ulaştırılmasına öncelik verdiklerini dile getiren Başkan Aktaş, "Büyükorhan’da son 3 yıl içinde Geynik, Osmanlar, Mazlumlar, Ericek, Karalar, Elekçalı ve Düğüncüler Mahallesi’nde tankerle su taşıma dönemine son vermiş olduk. Tüm ilçelerdeki altyapı çalışmalarımız artan bir ivmeyle devam edecek” dedi.

Bursa'da kaynak sularının satışı söz konusu değil Haber

Bursa'da kaynak sularının satışı söz konusu değil

Halen 1 milyon 500 bine yakın aboneye sağlıklı içme suyunu ulaştıran Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin altyapıya yaptığı yatırımlarla içme suyunda kayıp kaçak oranını yüzde 20’ler seviyesine kadar indirerek Türkiye’de lider konuma gelmesi, ‘asılsız iddialarla’ gölgelenmeye çalışılıyor. Son olarak kamuoyuna yansıyan “Bursa’nın doğal su kaynakları satılıyor” şeklindeki yalan haberlerle algı oluşturulmaya çalışılırken, BUSKİ tarafından yapılan ihalenin kaynak suyu satışıyla ilgili olmadığı, halen özel firmalar tarafından işletilmekte olan iki kaynağın kira yenileme ihalesi olduğu ortaya çıktı. Söz konusu haberlerde “Bursa’nın halen içme suyu sorunu yaşadığı” iddiaları da gerçeği yansıtmıyor. TÜM SUYUN SADECE YÜZDE 1.7’Sİ BUSKİ’den yapılan açıklamada kiraya verilen tüm kaynak sularının, şehre verilen içme suyunun sadece yüzde 1,7’sine karşılık geldiği belirtilirken, kentin su ihtiyacının yüzde 85'inin Doğancı ve Nilüfer barajlarından, yüzde 15'inin ise Uludağ pınar kaynaklarından karşılandığı belirtildi. Muhtemel kuraklık krizine karşı açılan 155 derin kuyunun yıllık 55 milyon metreküplük su kapasitesine sahip olduğu hatırlatılırken, halen barajlardaki suyun, kuyu suyuna ihtiyaç duyulmayacak kadar fazla olduğu kaydedildi. Bursa’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Doğancı Barajı halen yüzde 52, Nilüfer Barajı da yüzde 87 doluluğa sahipken, Bursa’nın herhangi bir susuzluk tehdidi ile karşı karşıya olmadığına vurgu yapıldı. Öte yandan Çınarcık Barajı suyunun Bursa’ya ulaştırılması için hazırlanan 150 milyon Euro’luk projede çalışmalar devam ederken, 2025 yılı yazında bu suyun kente ulaşması hedefleniyor. Çıkarcık Barajı suyu ile birlikte Bursa’nın 2060 yılına kadar içme suyu sorunu yaşamayacağı ön görülüyor.

Muğla'da su kaynakları azaldı Haber

Muğla'da su kaynakları azaldı

MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen Muğla’da içme suyu kaynaklarının azaldığını ve herkesin tasarruf etme konusunda hassas olması gerektiğini söyledi. Muğla’da ki yer altı su kaynaklarının ve barajların seviyelerinde de düşüşler yaşandığına vurgu yaparken, su tasarrufunun bir devlet politikası haline gelmesi gerektiğini söyleyen Ülgen, “Muğla olarak içme suyunun yüzde 45'ini yüzeyden, yüzde 55’ini de yeraltından karşılıyoruz. Fakat geçen yıl metrekareye 4 bin 400 kilogram yağış düşerken, 2023 yılında ise bu 3 bin 200 olarak ölçüldü. Bu da 27'lik bir azalma demek. Bu da özellikle yeraltı su kaynaklarımızı olumsuz etkiliyor. Mumcular, Çamköy ve Bahçeyaka havzalarında düşüşler gözlüyoruz. Tüm bunların yanı sıra her geçen yıl su kullanımı da artıyor. Örneğin Muğla’da 2022 yılının ilk 7 ayında 8 Milyon 484 Bin m3 su kullanılırken 2023 yılının aynı döneminde bu rakam 10 Milyon 579 Bin m3 olarak ölçüldü. Yani su kullanımında yüzde 25’lik bir atış söz konusu. Yine barajlarımızda aynı şekilde bu durumdan olumsuz etkileniyor. 2020 yılı Temmuz ayında Ataürk Barajı 0, Geyik %85, Mumcular %40 iken 2023 yılı Temmuz ayı verilerine göre Atatürk %74, Geyik, %30, Mumcular ise %30,98 olarak ölçüldü ancak şuan itibariyle bu oranlar çok daha düşük seviylere geriledi” diye konuştu. Kuraklık meselesinin önümüzdeki yıllarda daha da büyük bir sorun haline geleceğini söyleyen Ülgen, “Buna önlem olarak afet planı yapılmalı. Şebeke revizyonları ve yeni şebeke çalışmaları, Hidrolik düzenlemeler, depo tadilatları ve su yapı tesislerinin düzeltilmesi, ek su kaynakları, terfi istasyon düzenlenmeleri, arıtma kapasitelerinin arttırılması, temizlenmesi, düzeltilmesi gibi çalışmalar yapıyoruz. Tüm bunlar su kaybını önlemek için İl genelinde yaptığımız çalışmalar. Öbür taraftan da su kaynaklarının düzenlenmesi, bir araya getirilmesi ve gözlerde yapılan çalışmalarımız rutin olarak devam ediyor. Ancak 13 ilçemizde de eskiyen hatların yenilenmesi ve su kaçaklarının önüne geçilmesi amacıyla Dünya Bankasından sağlamış olduğumuz krediyi hala temin edemedik. Güneş enerji tarlaları kurmak ve su kayıp kaçağını önlemek için anlaşmasını yaptığımız 63,5 Milyon EUROLUK kredinin onayı Cumhurbaşkanlığı tarafından verildiği taktirde projelerimizi hayata geçireceğiz” dedi. İçme suyu konusunda en büyük sorunun Bodrum Yarımadasında yaşandığına vurgu yapan Ülgen, özellikle DSİ’nin arızalı hatları ve Geyik Barajından Termik Santrale büyük miktarda su verilmesinin de bu sorunu büyüttüğünü söyledi.

BUSKİ, ‘Su Kardeşi’ Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’ta Haber

BUSKİ, ‘Su Kardeşi’ Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’ta

Bursa’da hayata geçirdiği altyapı yatırımlarıyla şehri sağlıklı bir geleceğe hazırlayan BUSKİ Genel Müdürlüğü, ‘Su Kardeşliği Protokolü’ kapsamında deneyimlerini aktarmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılmış olan Su Verimliliği Seferberliği çalışmalarının ilki Haziran’da Bursa’da, ikincisi ise Temmuz’da Yozgat’ta yapıldı. Su Kardeşliği Toplantıları çerçevesindeki üçüncü toplantı ise Ağustos ayı içerisinde Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nde (ŞUSKİ),  dördüncüsü ise Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nde (KASKİ) gerçekleşti. Toplantılar, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü koordinasyonunda düzenlendi. Toplantılara Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Karaaslan, Daire Başkanı Yusuf Başaran, BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç, ŞUSKİ Genel Müdürü Muhammed Said Güllüoğlu, KASKİ Genel Müdürü Ahmet Kavak ve ilgili teknik personel katıldı. Kayıp kaçakla mücadele Gerçekleştirdikleri yatırımlarla su kayıp kaçaklarını önlemede büyük başarılar elde ettiklerini belirten BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç, geçen yıl Ankara’da Türkiye Belediyeler Birliği ev sahipliğinde düzenlenen ‘Belediye Su Kayıpları Çalıştayı’nda, yüzde 20'ler seviyesindeki kayıp-kaçak oranı ile Türkiye'deki en iyi su ve kanal idaresi seçildiklerini hatırlattı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın her noktada kurumun önünü açtığını ve çalışmaları desteklediğini belirten Gülenç, sürekli gelişim ve teknolojik iyileştirme çalışmaları yaptıklarını ifade etti. Gülenç, elde edilen tüm deneyimleri ve kazanımları her toplantıda ve ortamda diğer su ve kanalizasyon idareleriyle paylaşmaktan büyük mutluluk duyduklarını da sözlerine ekledi. Toplantıya katılan heyet, daha sonra altyapı çalışmalarını incelemek üzere saha ziyaretlerinde bulundu. Toplantıya katılan heyet ayrıca Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’e nezaket ziyaretinde bulunarak çalışmalar hakkında bilgi verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.