Hava Durumu

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Antakya Ulu Camii'nin restorasyonunu üstlendi

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Hatay'da meydana gelen depremlerin ardından yerle bir olan sembol eserlerden biri olan 752 yıllık Antakya Ulu Camii'nin enkazını kaldırdı.

Haber Giriş Tarihi: 13.02.2024 14:40
Haber Güncellenme Tarihi: 13.02.2024 14:40
Kaynak: Haber Merkezi
haberinanalizi.com
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Antakya Ulu Camii'nin restorasyonunu üstlendi

Tarihi caminin aslına uygun olarak restore edilmesi için çalışmalara hız verildi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkisiyle en ağır yarayı alan Hatay'da, sadece binalar değil, asırlık camiler, kaleler, hanlar, kiliseler ve birçok tarihî eser de büyük zarar gördü. Bu eserlerden biri olan 1271-1272 yıllarında yapıldığı sanılan Antakya Ulu Camii, depremlerin ardından tamamen yıkılarak moloz haline geldi. Bursa Büyükşehir Belediyesi, yaşamın normale dönmesi için yapılan yardımların yanı sıra, Antakya Ulu Camii'nin restorasyonunu üstlendi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, öncelikle röleve, restitüsyon ve restorasyon projesi için Harita Şube Müdürlüğü ekiplerini görevlendirerek mevcut durumu lazer tarama cihazlarıyla kayıt altına aldı. Ardından, tarihi enkazın 3D taramasıyla modellenmesi ve temizlenmesi çalışmalarına başlandı. Tarihi caminin bulunduğu alan tamamen temizlenirken, restorasyon çalışmaları da hız kazandı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Hatay'a giderek bölgedeki çalışmaları takip etti ve Antakya Ulu Camii'nin restorasyonunu üstlenen Bursa'nın bu önemli imzasının Hatay'a değer katacağını belirtti. Başkan Aktaş, enkazın kaldırılması ve tarihi eser parçalarının kayıt altına alınmasının ardından çalışmaların hız kazandığını ve caminin sağlıklı bir şekilde restore edilerek misafirlerini kabul edeceğini ifade etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.