Hava Durumu

Bursa ortaöğretim çalıştayı Milli eğitim Bakan yardımcısı'nın katılımıyla gerçekleştirildi

Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Ulusal Politikalardan Yerel Stratejilere Bursa Ortaöğretim Çalıştayı", Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci'nin katılımıyla Merinos AKKM Hüdavendigar Salonu'nda gerçekleştiriliyor.

Haber Giriş Tarihi: 07.02.2024 10:07
Haber Güncellenme Tarihi: 07.02.2024 11:11
Kaynak: Haber Merkezi
haberinanalizi.com
Bursa ortaöğretim çalıştayı Milli eğitim Bakan yardımcısı'nın katılımıyla gerçekleştirildi

HABER/ GÜLSÜN ARSLAN

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci'nin katılımıyla, gerçekleşecek etkinlik önemli bir paydaşın dikkatini çekiyor ve Bursa'daki eğitim alanında yapılan çalışmalara dikkat çekecek.

Program, Bursa Valisi Mahmut Demirtaş ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın katılımıyla gerçekleşiyor.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci şu şekilde konuştu:

"Materyallerine, ölçme değerlendirmeden, rehberlik hizmetlerinden, sosyal kültürel etkinliklerden, okul yönetimine, eğitim yöneticiliğine geniş bir spektrumda hazırlanmış olan bu çalıştayın hem Bursa'mıza hem de Uşak'ımıza hayırlı olmasını diliyor, ayrıca Milli Eğitim politikalarına yön verecek güçlü önerilerle sonuçlanmasını temenni ediyorum, kıymetli katılımcılar.

"SADECE BURSA'DAN YİNE BUGÜNKÜ TÜRKİYE'Yİ İNŞA EDEBİLİRİZ"

Mehmet Akif'in ifadesiyle milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un ifadesiyle zümrüt bir taht olan Bursa, Osmanlı'nın ilk başkenti olması ve Türk devletinin Osmanlı Devleti devamında Türkiye Cumhuriyeti tarih boyunca serencamı'nde yapmış olduğu etki ve önemi itibariyle her zaman üst sıralardaki yerini korudu. Hatta ben şöyle ifade ediyorum: Bütün şehirlerimiz, milli varlığımızın soyut alanları, sadece Bursa'dan yine bugünkü Türkiye'yi inşa edebiliriz. Bu anlamda Bursa'nın Türkiye Cumhuriyeti'nin, Türk devletinin, Türk milletinin DNA'sını oluşturduğunu, genetik kodlarını oluşturduğunu söylersek herhalde yanlış bir benzetme yapmış olmayız. Bu genel özelliğinin yanında elbette ki eğitim alanı içinde de bunun böyle olduğunu söyleyebiliriz.

"BURSA'YLA BERABER ÇALIŞMALAR VAR"

Gerek Osmanlı Devleti'nin eğitim alanında Bursa'ya yaptığı yatırımlar, gerek Türkiye Cumhuriyeti'nin devletimizin bunun devamında Bursa'nın eğitimle ilgili önemli bir yere oturtulması ve daha sonra Bursa'da sanayinin gelişimiyle birlikte birçok alanda çok çeşitli mesleki teknik eğitim, mesleki ve teknik eğitimle bu sanayinin desteklenme çalışmaları şimdiye kadar çokça belirgin bir şekilde ortada olan bir durum. Elbette ki mesleki ve teknik eğitim anlamında bakanlığımızın öteden beri yaptığı çok güzel çalışmalar var. Bursa'yla beraber özdeşleşmiş alanlar ve çalışmalar var. Ancak mesleki eğitim alanında genel müdürlüğümüzün, ilgili bakan yardımcımızın, sayın bakanımızın liderliğinde mesleki teknik eğitimin yeni bir modelle günün ihtiyaçlarına cevap verecek ve günümüzün imkanlarını ve şartlarını dikkate alarak yapılandıran yeni bir modelle yakın zamanda bakanlığımız kamuoyunun karşısına çıkmanın hazırlığını yapmaktadır.

"OKULLARIMIZDA BURSA'MIZ ÇOK BAŞARILI"

Ancak mesleki ve teknik eğitimle özdeşleşmiş bir şehir olmasına rağmen ya da mesleki ve teknik eğitimle anılmasına rağmen aslında genel anlamda diğer okullarımızda da Bursa'mızın çok başarılı olduğunu, eğitimde çok güzel işler yapıldığını biliyoruz ve bunu da özellikle vurgulamak istiyoruz. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz bu hususu kamuoyunun dikkatine sunmak istiyor. Bu anlamda Bursa'nın eğitim tecrübesi, ortaya koyacağı üniversiteleriyle beraber eğitim tecrübesini ortaya koyacağı bu çalıştayların çok önemli olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Pek tabii olarak şunu da ifade etmek isterim ki, eğitim işleri illerimizde valilerimizin riyasetinde yürütülür. Valilerimiz eğitim işlerine ne kadar önem verirse, o illerimizde eğitim o kadar iyi gider. Çünkü o, gerçekten güçlü bir himayedir, eğitim yöneticisi kadroları için veya eğitim bürokrasisi için. Bu anlamda sayın valimize, eğitime olan ilgisi ve katkısı için huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Aynı şekilde belediye hizmetlerinin eğitime yönlendirilmesinin ne kadar önemli olduğunu söylememe gerek yok.

"EĞİTİMİN NİTELİĞİ ARTTI"

Belediyelerin katkı verdiği illerde, illerimizde, ilçelerinde eğitim işlerinin niteliğinin arttığını çok rahatlıkla müşahede edebiliyoruz. Az önce bugüne kadar yaptığı katkıların dışında kıymetli büyükşehir belediye başkanımız yeni bir müjdeyi açıkladı. Bu noktada da kendilerine teşekkür ediyorum. Bunun mutlaka öğrencilere çok büyük katkı sağlayacağını biliyoruz. Güzellikler, iyilikler, bulaşıcıdır, bulaşıcı olsun istiyoruz ve böylece aritmetik bir ortalamayla artarak büyüsün istiyoruz. Bu noktada tekrar valimize ve büyükşehir belediye başkanımıza teşekkür ediyorum. Bu vesileyle tam bu noktada sayın bakanımızın da özellikle sizlere selamlarını iletmek istiyorum.

Bir şehrin yönetiminde bu saydığımız unsurlar, oradaki politikaların hem genel bakanlık politika uygulanması hem de yerele yönelik güçlü politikaların ortaya çıkarılması, üretilmesi ve uygulanması noktasında şüphesiz önemlidir. Ancak bu politikaların veya çalışmaların, bakanlık politikalarını destekleyecek ve güçlendirecek şekilde belirlenmesi ve yürütülmesi çok önemlidir. Bu çerçevede birkaç hususu özellikle paylaşmak isterim.

"ÖNEMLİ ADIMLAR ATTIK"

Haziran ayında, sayın Bakanımızla beraber göreve başladığımızda veya sayın bakanımız göreve başladığında, bakanlık olarak önemli adımlar attık. Yine, sayın bakanımızın yakın zamanda açıklayacağı çalışmaları bitmiş olan Talim Terbiye Kurulu'na gönderilen müfredatı, her yönüyle yeni bir model getirerek destekleyecek şekilde hazırladık. Seçmeli derslerle ilgili yaptığımız düzenlemede, yapay zeka, robotik, kodlama, sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği gibi yeni dersleri ekledik. Bu, öğrencilerin merkeze alındığı bir bakış açısını yansıtmaktadır. Öğrencilerin bilişsel, sosyal, fiziksel ve manevi gelişimlerini önemsediğimizi göstermektedir.

"OKUMA ALIŞKANLIĞINI TEŞVİK ETTİK"

Eğitim öğretim yılının başlangıcıyla birlikte bazı projelerimizi okullarımıza gönderdik ve uygulanmalarını istedik. Bu projelerden biri olan "Dilimizin Zenginlikleri Projesi" ile Türkçe'nin önemini vurgulayarak, sözlük okuma alışkanlığını teşvik ettik. Bir diğer projemiz olan "Öğretmen Akademileri Çalışması" ile öğretmenlerimizi farklı mekanlarla ve bilge insanlarla buluşturarak onların dünyalarını genişletmeyi hedefledik.

"HAREZMİ EĞİTİM MODELİ"

Bunların yanı sıra, Bursa'ya önemli katkılar sağlayacağını düşündüğümüz "Harezmi Eğitim Modeli" gibi projelerimiz de bulunmaktadır. Bu projeler, eğitimdeki yenilikçi adımları desteklemekte ve öğrencilerimizin daha etkili bir şekilde yetişmelerine katkı sağlamaktadır.

"PAYDAŞLARIMIZIN ÖNEMLİ BİR ROLÜ BUKUNMAKTA"

Son olarak, şehir yönetimindeki politikaların belirlenmesinde ve uygulanmasında valilerimizin, belediye başkanlarımızın ve diğer paydaşların önemli rolü olduğunu vurgulamak isterim. Bu destek, eğitim alanındaki çalışmaların daha etkili bir şekilde yürütülmesine yardımcı olmaktadır.

"ÇOK GÜZEL HEDEFLER ORTAYA KOYABİLİRSİNİZ"

Hem de müfredata katkı sağlayacak çok doğal yollarla bunu yapacak bir çalışmadır. Bu noktada eğitim modelinin de bu mantıkla uygulandığında şehrimize ve eğitimimize büyük katkılar sağlayacağını düşünüyorum. Devletin merkezde olduğu bu çalışma, kıymetli meslektaşlarım, elbette ki önemli. Ancak şunu özellikle belirtmek gerekir: Çok güzel politikalar üretebilirsiniz, çok güzel hedefler ortaya koyabilirsiniz, ağır bir vicdan tasarımı yapabilirsiniz. Ne yaparsanız yapın, bunu uygulayacak olan öğretmenlerdir. Eğer öğretmenlerimiz bu noktada sürekli ayakta olursa, mesleklerinde bir dava olarak ele alınıp bu şekilde çalışırlarsa, her türlü çalışmanın üstesinden geleceğine dair hiç şüpheniz yoktur. Mesleğe öğretmen olarak başlamış biri olarak, kendi mesleğimi her zaman gururla ve onurla öğretmenlik olarak ifade eden bir meslektaşınız olarak, bunu yaşamış, tecrübe etmiş biri olarak söylüyorum. Lütfen, bu şekilde düşünün, bu şekilde algılayın. Kendiniz içinizden biri olarak söylüyorum bunları.

"BİLİM İNSANLARIMIZIN EGİTİME OLAN KATKISINI ÖNEMSİYORUZ"

En nihayet, orta öğretim çalıştayımızın bu hususlarına dikkate alarak daha başarılı sonuçlar üreteceğini, üretebileceğini özellikle de ifade etmek istiyorum. Bir öneri de bitirmek istiyorum: Üç tane üniversitemiz var. Akademisyenlerimizin, bilim insanlarımızın eğitime olan katkılarını çok önemsiyoruz. Bu noktada bu çalıştaylarımızı dikkate almış. Ancak, eğer düşünülme üniversitelerimizin de büyük bir gelişmeye sahip, tecrübeli hocalarımızın, öğretmenlerimizin eğitim yöneticilerimizi eğitim fakültelerimizde ilgili bölümlerde derslendirdilerse, öğretmen adaylarının çok daha nitelikli bir şekilde yetişeceğini, hem öğretmenlik yapmış, hem üniversite hocalığı yapmış biri olarak rahatlıkla söyleyebiliriz.

Bu düşüncelerle, tekrar sayın valimiz, kıymetli büyükşehir belediye başkanımıza, kendisine hayırlı başarılar diliyoruz. Bu süreçte il müdürümüz, onun şahsında eğitim yöneticilerimize ve bütün eğitimci arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum."

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş'ın konuşmaları ise şu şekilde:

"Değerli basın mensupları, İl Milli Eğitim Müdürümüz tarafından düzenlenen ulusal politikalardan yerel stratejilere ortaöğretim çalıştayımıza hoş geldiniz diyor ve sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum. Sözlerimin başında, altı Şubat iki bin yirmi üç tarihinde Kahramanmaraş merkezinde meydana gelen depremde hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine ve milletimize başsağlığı diliyorum.

"MAKRO EGİTİM POLİTİKALARIDIR"

Kıymetli konuklar, modern ve güçlü bir ülke olmanın yolu hiç kuşkusuz eğitimden geçmektedir. Bu gerçeği kabul etmeden hiçbir hedefin anlamı olamaz. Bu beyanda bizlerin en önemli rehberi Milli Eğitim Bakanlığımızın belirlediği makro eğitim politikalarıdır. Bununla birlikte, Bakanlığımızın politikalarını tamamlayacak, geleceğe yönelik bir eğitim projeksiyonu da göz ardı edilmemelidir.

"TÜRKİYE'NİN EĞİTİMİNE SAĞLAYACAĞIMIZ KATKIYI TARTIŞACAĞIZ"

Her bölgenin, her yöresinin, her ilimizin sosyal, ekonomik, coğrafi ve benzeri koşulları göz önünde bulundurularak, uygulandığı çevreye özgü stratejilere de yer verilmelidir. İşte bu bağlamda gerçekleştirdiğimiz çalışma, bu dikkatle ele alınmaktadır. Bu çalışma ile bakanlığımızın ulusal politikaları ışığında Bursamızın eğitim alanındaki yerel gücünü ortaya çıkarmayı hedefliyoruz. Bursa eğitiminin tüm bileşenlerini bir araya getirerek, Türkiye'nin eğitimine sağlayacağımız katkıyı tartışacağız.

"TÜRKİYE'NİN YÜZ YILI HEDEFLERİNİ GERÇEKLEŞTİRELİM"

Bu her kademe önemsediğimizin bir göstergesidir. Ülkemizin eğitimde, ekonomide, sanayide, tarımda, birlikte sanatta ve kültürde ilerlemesini sağlamak için bir sıçrama atmalıyız. Bu sıçramaya ülkemizin en büyük sermayesi olan genç nesli ve ideal değerleri kazandırarak çıkmalıyız ki Türkiye'nin yüz yılı hedeflerini gerçekleştirelim.

"MİLLİ VE MANEVÎ DEĞERLERLE DONATMALIYIZ"

Unutmayalım ki Türkiye'nin yüz yılında öğrencilerimizi birlikte, sanatsal ve sporda kürsünün bir numarası olacak şekilde hazırlamalıyız. Onları çağın ruhunu anlayan ve yaşayan nesiller olarak yetiştirirken, milli ve manevi değerlerle de donatmalıyız. Tarihimizi, kültürümüzü, medeniyetimizi, gelenek ve göreneklerimizi bilen, yaşayan ve aktaran bir kuşak oluşturmalıyız.

"EL ELE GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ"

Kıymetli konuklar, bu beyanlarda ilimizin halihazırda operatif düzeyindeki eğitim göstergelerini de ele aldığımızı belirtmek isterim. Bu kapsamda ilimizde eğitim öğretim faaliyeti yürüten seksen sekiz resmi lisede bin dokuz yüz doksan beş öğretmenimiz, altmış iki bin iki yüz otuz iki öğrencimize önem veriyor. Seksensekiz liseden otuz biri özel program ve proje uygulayan okullarımızdır. Ortaokul için kullarımızın ve karşı başarı oranı yüzde kırk dokuz parametreleri yönünde ileri gitmek için daha fazla çaba sarf etmemiz gerekiyor. Bu çabayı, bu zorlu yolculuğu tüm paydaşlarımızla birlikte, yerel yönetimlerden, üniversitelere, özel sektöre, STK'lara el ele gerçekleştireceğiz.

"ZİRVEYE TAŞIYABİLİRİZ"

O sebeple, ulusal politikaların yerinde ve etkili bir şekilde uygulanmasını güçlendirecek çalışmalara imza atmalıyız. Yerelde bizi güçlendirecek stratejilere ilham kaynağı olacak projeleri hayata geçirmeliyiz. Bursa için eğitime ortak konuşma birliği sağlamalıyız. Ancak bu şekilde Bursa'da eğitimi hem fiziki, hem akademik, hem de sosyal alanda zirveye taşıyabiliriz.

"BAŞARILAR TEMENNİ EDİYORUM"

Bu vesileyle, çalışmalarımızın ülkemize ve ilimize hayırlı olmasını diliyor, eğitim dünyamıza başarılar temenni ediyorum. Çalışkan, güçlü bir ekip oluşturan başta sayın bakanım olmak üzere, büyükşehir belediye başkanıma, il milli eğitim müdürümüze ve emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Ortaöğretim Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada eğitime verdikleri önemi vurguladı. Aktaş, "Bu organizasyona ev sahipliği yapmak çok güzel bir duygu. Fedakarlık yapan tüm öğretmenlerimize teşekkür ediyorum" dedi.

Bazı okulların motivasyonlarının farklı olduğunu ve okuldaki disiplin ve gayeyi her okula yaymanın en büyük temennisi olduğunu söyleyen Aktaş, "20 yıldır yerel yöneticilik yapan biri olarak söylüyorum, yolları altından yapsak değeri yok. Geleceğe daha güvenli hazırlanmakta önemli bir misyon katmamız gerekiyor" diye konuştu.

Belediye olarak öğrencilere burs vererek ve her okula dokunarak katkı vermeye çalıştıklarını belirten Aktaş, "Daha güzel bir Bursa olsun, yarınlarımızın Bursası daha iyi olsun. Kimse bize artı bir destek vermedi ama biz elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

Son olarak konuşmasında şunları dile getiren Aktaş, "Özellikle üniversite bursundan sonra meslek lisesi bursu koyduk. Aslında fen lisesi, Anadolu lisesi ve imam hatip liselerimize de eğitim başarılarına göre 76 tane okulumuz var burs almayan, onlar da alacak. Bir tane derdimiz var, daha iyi hazırlansınlar, her şey daha iyi güzel olsun. Yeni Alper Gezer'ler yetişsin. Güzel yeni nesiller yetişsin istiyorum" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.