Hava Durumu

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, 6 Şubat Depremleri'nin birinci yılında yaşananları değerlendirdi

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, 6 Şubat Depremleri'nin birinci yılında, gelecekte yaşanabilecek benzer felaketlerin önlenmesi için acil önlemlerin alınmasını ve toplumun güvenliği için gereken adımların atılmasını talep ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 06.02.2024 15:59
Haber Güncellenme Tarihi: 06.02.2024 15:59
Kaynak: Haber Merkezi
haberinanalizi.com
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, 6 Şubat Depremleri'nin birinci yılında yaşananları değerlendirdi

Coğrafyamızın yaşadığı en büyük felaketlerden biri olan 6 Şubat Depremleri, bir yıl sonra bile hala etkisini sürdürüyor. Resmi verilere göre 50 binden fazla insanın hayatını kaybettiği, 40 binden fazla binanın yıkıldığı ve 200 binden fazla binanın ağır hasar aldığı bu depremler, toplumda derin bir travma yarattı.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, 6 Şubat Depremleri'nin birinci yılında yaşananları değerlendirdi. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ülkü Küçükkayalar, depremlerin ardından beklenen tedbirlerin hala alınmadığını ve güvenli yapılaşma için gerekli adımların atılmadığını belirtti. Özellikle, kayıp ve hasarın büyüklüğü göz önüne alındığında, toplumsal olarak acilen harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Deprem sonrası yapılaşma ve denetim konusunda yapılan uyarıları dikkate almayan yetkililerin hala iş başında olduğuna dikkat çekildi. Rant odaklı imar düzeni ve cezasızlık kültürünün kaçak yapılaşmanın önünü açtığına dikkat çekilerek, kural delinmeden ve adaletsizlik yapılmadan imar planlamasının yapılması gerektiği vurgulandı.

Ayrıca, yapı denetim sisteminin gözden geçirilerek, mesleki etiğe ve bilimsel standartlara uygun bir şekilde yeniden yapılandırılması gerektiği ifade edildi. Bunun yanı sıra, kentsel dönüşüm projelerinde kamu yararının gözetilmesi ve rant odaklı yaklaşımlardan vazgeçilmesi gerektiği vurgulandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.