Hava Durumu

İsrail'in Refah kentine düzenlediği saldırıda yüzlerce kişi hayatını kaybetti

İsrail'in Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah kentine düzenlediği saldırılarda 100'den fazla kişinin öldüğü ve yüzlerce kişinin yaralandığı bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 12.02.2024 11:01
Haber Güncellenme Tarihi: 12.02.2024 11:01
Kaynak: Haber Merkezi
haberinanalizi.com
İsrail'in Refah kentine düzenlediği saldırıda yüzlerce kişi hayatını kaybetti

Mısır, İsrail'i Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'a askeri operasyon düzenlemesinin "vahim sonuçları" olacağı konusunda uyardı.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail hükümetindeki üst düzey yetkililerin Gazze'nin güneyindeki Refah kentine askeri operasyon yapılacağı yönündeki açıklamalarının kesin bir şekilde reddedildiği kaydedildi. Ayrıca, İsrail'in kente yönelik muhtemel bir kara saldırısının vahim sonuçları olacağı konusunda uyarılarak, Gazze'deki son güvenli bölge olması nedeniyle 1,4 milyondan fazla kişinin sığındığı kentin hedef alınmasının engellenmesi için tüm bölgesel ve uluslararası çabaların birleştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Refah kentinin hedef alınması, uluslararası insan hakları ve Birleşmiş Milletler'in ilgili kararlarının açık bir ihlali olarak kaydedilirken, Mısır'ın ateşkese varılması ve esir takası için tüm taraflarla temaslarını sürdüreceği belirtildi. Ayrıca, uluslararası camiadan İsrail'e baskı yapması ve gerilimi daha fazla tırmandırmaması için olumlu yanıt vermesi istendi.

Camp David Anlaşması Tehlikeye Girebilir mi?

İsrail devlet televizyonunun haberine göre, Kahire yönetimi, Refah'a karadan girilmesi durumunda barış anlaşmasını askıya alacağını İsrail'e bildirdi. Mısır ayrıca, Hamas'ı da 2 hafta içinde esir takası konusunda anlaşmaya varması gerektiği aksi takdirde İsrail'in Gazze'deki kara harekatını sürdüreceği konusunda uyardı. Habere göre, Mısır sınırdaki savunma sistemini çitler, kameralar, gözetleme kuleleri ve sensörlerle güçlendirdi. Mısır'dan, İsrail basınında çıkan bu habere ilişkin henüz bir açıklama gelmedi.

İsrail'den Refah'a Saldırılar

İsrail'in güvenli bölge olduğunu iddia ederek Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah kentine düzenlediği saldırılarda 100'den fazla kişinin öldüğü ve yüzlerce kişinin yaralandığı bildirildi. Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, Refah'taki hastane yetkilileri, İsrail'in saldırılarında 100'den fazla kişinin öldürüldüğünü ve yüzlerce kişinin hastanelere ulaştığını belirtti. Filistin Kızılayı da İsrail saldırılarının Refah şehir merkezinde yoğunlaştığını ve sivillerin evlerinin de hedef alındığını duyurdu. Kuveyt Hastanesi Müdürü Suhayb el-Hıms ise hastanenin çok tehlikeli durumdaki yaralılarla dolu olduğunu ve yeterli ilaç ve serum bulunmadığını ifade etti.

Yerel kaynaklar, savaş uçaklarının, yoğun topçu atışı ve savaş gemilerinin denizden yoğun ateşiyle eş zamanlı olarak yaklaşık 40 hava saldırısı düzenlediğini, özellikle yerinden edilmiş kişilerin barındığı çok sayıda evi ve camiyi hedef aldığını kaydetti. İsrail, Refah'ta tutulan iki rehinenin kurtarıldığını açıkladı.

Refah Kenti ve Yaşananlar

Gazze Şeridi'nin güneyinde Mısır sınırında yer alan Refah kenti, İsrail saldırıları nedeniyle yerlerinden edilen binlerce kişinin kente sığınmasıyla birlikte 2,3 milyon nüfusa sahip Gazze'nin yaklaşık yarı nüfusuna ev sahipliği yapıyor. İsrail güçleri, Refah kentini sık sık hava saldırılarıyla hedef alıyor. İsrail'in Refah kentine kara saldırısı başlatması halinde sivillerin Gazze Şeridi'nde sığınacak yerlerinin kalmayacağından endişe ediliyor.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 12 bini çocuk, 8 bin 190'ı kadın olmak üzere 28 bin 176 Filistinli öldürüldü, 67 bin 784 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapıda tahrip ediliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.